Szex.Art

Kötelező olvasmányok “Szexoktatás” rajongóknak

Fizetett együttműködés a Libri Kiadóval és a Kolibri Kiadóval

Három könyvet ajánlok nektek a következő cikkben, ha Szexoktatás sorozat rajongók vagytok azért, ha pedig még nem vagytok, akkor azért! <3

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

A sorozatban Maeve ajánja ezt a könyvet a többieknek, amikor arról van szó, hogy mindenkinek máshogy néz ki a puncija és ez teljesen rendben van. Bevallom, hogy én is itt hallottam először erről a könyvről, szégyenkeztem is, hogy eddig én miért nem ismertem, pedig eléggé alapmű. Nagyjából három éve csinálom ezt a blogot és a leggyakrabban olyan jellegű kérdéseket kapok, hogy “ez vagy az normális-e a szexben”, vagy úgy általában a kérdező azt szeretné tudni, hogy a viselkedése, a vágyai, a nemiszerve mérete, külalakja “normális-e.”

“Mostanra tudjuk, hogy normalitás nem létezik, pontosabban mindannyian normálisak vagyunk. Mindannyian ugyanazokból az elemekből vagyunk összerakva, csak másként működünk.”

-írja megnyugtatásul a szexuálpszichológus szerző a könyvében. És valóban felszabadító ez a könyv, mert végre választ ad arra, hogy velünk van-e a baj, hogy előjáték nélkül, misszionárius pózban nem tudunk elélvezni. (Spoilerezek – nem, nincs baj velünk:) Ezt a könyvet ajánlom középiskolás kortól, nemcsak csajoknak, rengeteget tanulhatnak belőle a szexualitásról a pasik is. És végre olyan tévhiteket rombol le gyakorlati példák, érdekes kutatások bemutatásával, amelyet a társadalom, a média akaratlanul is megtanított nekünk, és akadályozza, hogy élvezzük a szexet. Ez a könyv szerintem nem egyszer olvasós, hanem mindig újra és újra vissza lehet lapozni ahhoz a fejezethez, amelyik az aktuális problémáidra ad választ.

Szexoktatás: útmutató az élethez

“Engem anyám elküldött felvilágosító könyvet venni magamnak, ennyit beszéltünk a szexről” – egy podkaszt beszélgetésben mesélte az egyik műsorvezető nekem, amikor arról beszélgettünk, hogy mi milyen szexuális nevelést kaptunk a nyolcvanas években.

Na, ezt a Szexoktatás sorozatra épülő könyvet megvehette volna magának a műsorvezető, ha nem a nyolcvanas években jártunk volna, de például ha nem tudod, hogyan állj neki a témáról beszélgetni a tinédzser gyerekeddel, ez a könyv jó alapja lehet egy közös beszélgetésnek. Nekem az tetszik benne, hogy a lelket is beleveszik, és nemcsak arról esik szó, hogy hogyan védekezz, hanem arról is, hogy milyen egy igazi barátság és ha azt látod, hogy másokat csesztetnek, akkor állj ki értük. Ja, és elmagyarázza azt is, hogy üzenetben szakítani elég nagy gáz. Én nagynéniként alig várom, hogy az unokahúgom kezébe nyomhassam ezt a könyvet. Leginkább azt mondanám, hogy ez egy érzékenyítő könyv, amelyben a jó és biztonságos szexről is van szó.

Szexoktatás: Az utazás

Kis aranyos limonádé ez a könyv, ugyanakkor erős érzelmi kalauz így 2022-ben az internetes-okostelós világban arról, hogyan bánjunk a barátainkkal és a szerelmeinkkel. A Szexoktatás sorozat egyik új története ez a könyv: Maeve, Aimee, Otis és Eric közös utazásra indulnak, hogy megmentsék a slamasztikába keveredett Maeve bátyját. Ha még nem láttad a sorozatot, akkor jó belépés lehet ez a könyv a Szexoktatás világába. Kicsit fel is háborodtam, hogy miért mutatja be nekem a szerző a főhősöket, hiszen ismerem én őket tetőtől talpig, három évadom volt rá, hogy kifürkésszem őket. Aztán jutott eszembe, hogy olyanok is olvashatják, akik nem látták a sorozatot, nekik meg nem árt egy kis karakterleírás.

Ajándékba venném olyan fiatalabbaknak, akiknek még leginkább olyan tanácsokra van szüksége, hogy hogyan illik barátilag viselkedni egymással és nem feltétlenül az édeshármas szabályaira kíváncsiak. Egy kis spoiler következik: ebben a könyvben nincs konkrét szex, persze vannak bulik meg ismerkedés, de leginkább arról szól, hogy miért ne “ghostingolj” senkit vagy miért ne érezd cikinek, ha a szüleid érdeklődnek az életed iránt.:)

Borítókép: Libri Kiadó x Kolibri Kiadó x Szexsuli

Print Friendly, PDF & Email
Liked it? Take a second to support szexsuli on Patreon!