Szex.Tippek

Fenntartható szex 2.: a szexjátékok ökológiai ‘ágynyoma’ (ha-ha)

green guide fenntartható szex

Tudjátok ez az a hónap, amikor a Valentin nap miatt felesleges hülyeségeket  kell vennetek egymásnak vagy magatoknak, de pont azért, hogy ezt ne tegyétek vagyis tegyétek tudatosan fogtunk össze a Green Guide csapatával (ők csinálják Budapest menő zöld térképét) és egész februárban a fenntartható szexről találtok cikkeket és Instagram posztokat a Green Guide-nál és itt nálam, a Szexsulin is.

Ez a cikk most februárban minden szerdán frissül egy újabb adag fenntartható szextippel. Először a védekezés, aztán a szexkütyük fenntarthatóságáról szedünk össze nektek jó infókat, végül pedig a nagy kedvencemről, az etikus pornóról lesz szó. Az első cikket, a fogamzásgátlók fenntarthatóságáról a linkre kattintva megtaláljátok!.

Én pár éve próbálkozom a fenntartható ruhavásárlással, és ott is világosan látszik, hogy ezer és egy szempont van, hogy mi alapján fenntartható egy ruha vagy bármilyen termék. Minél jobban beleásod magad, annál jobban megőrülsz, hogy hiába akarsz, nem tudsz tökéletes vásárlói döntést hozni, mert most mi a fontosabb neked, hogy a lehető legközelebb gyártsák a ruhádat vagy hogy környezetkímélő alapanyagokból legyen. Pont így van a fenntartható szexszel is. Szóval itt most nem megmondjuk, hogy mit is kell ahhoz tenned, hogy végtelenül fenntarthatóan szexelj, hanem szempontokat adunk, információt, te pedig ki tudod választani, hogy melyik elv áll a közelebb hozzád, vagy mit tartasz fontosabbnak. A Green Guide is arra buzdít, hogy a lehetőségek közül, ha tehed, válaszd a legfenntarthatóbb verziót, és ehhez én is tudok teljes szívvel csatlakozni.

AZÉRT ÍROM NAGY BETŰVEL EZEKET, MERT SZERETNÉM, HOGY MIELŐTT BELEVETITEK MAGATOKAT A FENNTARTHATÓ SZEXBE, MINDIG MÉRLEGELJÉTEK A SAJÁT BIZTONSÁGOTOKAT, AZ EGÉSZSÉGETEKET! IGEN, ÓVSZERT HASZNÁLNI NEM FENNTARTHATÓ, UGYANAKKOR MEGVÉD A NEM KÍVÁNT TERHESSÉGTŐL ÉS A NEMI BETEGSÉGEKTŐL, ÉS A LEGOLCSÓBBAN HOZZÁFÉRHETŐ BÁRKI SZÁMÁRA. ÉN NAGYON HISZEK ABBAN, HOGY MINDENKINEK A SAJÁT TESTRESZABOTT MEGOLDÁSAIT KELL MEGTALÁLNIA.

FENNTARTHATÓ SZEXJÁTÉKOK

Akkor legfenntarthatóbb egy szexjáték, ha mondjuk életed végéig tudod használni, mert azért ez nem az a termékkategória, amiből szívesen vesz az ember használtat. Tehát mielőtt ilyesmit szerzel be a következő szempontokat gondold át:

  • Elemes vagy USB töltős?: nyilván az a jobb megoldás, ha mindig töltöd a szexkütyüdet, de ha elemes verziód van, akkor újratölhető elemeket használj!
  • Milyen anyagból legyen? Ha vibrálós szexjáték, akkor az orvosi szilikon most a befutó. (Az orvosi szilikon pesszárium, méhszájsapka tisztításról itt olvashattok részletesen.) Ha nem online rendelitek, hanem boltban veszitek, szaglásszátok meg és ha nagyon durván műanyag szagú – tényleg amikor már zavaróan – akkor nem orvosi szilikon. Aztán ha dildó, akkor lehet ugye fa, üveg vagy ásvány. Sajnos az utóbbi egyáltalán nem olyan fenntartható, ahogy eddig gondoltuk. Az ásványok a világ következő “véres gyémántjai”, a kitermelésük nem feltétlenül etikus és ráadásul környezetromboló is. (Itt a Guardian angol nyelvű cikke a témában, nagyon súlyos.

Hol találok ilyet? (persze más magyar szexshopban is vannak fenntartható lehetőségek, de én most őket választottam. (((((Ja, igen, senki nem fizetett azért, hogy ebbe a cikkbe bekerüljön, a vagyaim.hu-val szoktam barterezni, de azt mindig kiírom <3))))) A Happy Banananak meg van külön környezetkímélő szexjátékok rovata:

Happy Banana

Vágyaim

NE DOBD KI, VIDD VISSZA!

Elméletileg az elektronikai eszközöket minden kereskedőnek vissza kéne vennie egy EU-s szabályozás szerint – bármilyen kategória – hogy megfelelő módon semmisítsék meg, illetve használják újra a még jó részeit. Ezért is hirdetett “vibrátorcsere programot” egy magyar szexshop, a témáról korábban csináltam egy interjút, itt tudjátok elolvasni:

https://www.ohsuli.hu/2019/09/21/vibratorcsere-programfenntarthatosag/

SÍKOSÍTÓK

Fenntartható síkosítót már simán lehet itthon venni bármelyik drogériában. Nekem a Bioglide a kedvencem, mert használni is marhajó és nincs tele minden izével. Aztán itt van a Greennatural ökológia gazdálkodásból származó növényeivel, ezt nem próbáltam, de ha nem lenne a kedvencem az előző, ennek adnék egy esélyt. Mivel mindent lehet házilag is keverni, lehet síkosítót is. Ha láttad a Grace és Frankie-t, akkor tudod, miről beszélek. Persze érdemes mérlegelni, hogy a házi készítésűvel nem terheled-e jobban a környezeted, mintha vennél…

SZEXI FEHÉRNEMŰ

Persze mindenkinek más a szexi, meg tényleg nem hiszem, hogy mindenki csak a csipkére gerjed. Itt van Holy Duck Eszter magyar etikus fehérneműs cégek összeállítása, keresgélj, biztosan találsz benne olyat, ami neked szexi. Én betettem ide párat lentre, ami szerintem izgi. Ha pedig kicsit erőteljesebb vízekre eveznél – bőr, latex vonal – mindkettő kategóriában találsz magyar kézműves termékeket. Persze, ezeknek nem lesz olyan az ára, mintha Kínából rendelnéd, viszont örök darab lesz, már ha nem gyújtod fel. Nyilván, ha rákeresel Google-ben csomó külföldi webshopot találsz fenntartható szexi kategóriában, de kezd előtte a magyarokkal, hátha nem kell messziről házhoz szállíttatni.

Hol találok ilyet?

ILLUSION

ILLUSION

DAISY DESSOU

Rubber Kriszta

A Bőrös Lány

Galéria Savaria : itt akár vintage darabokat is találhattok magatoknak.

 

OLVASSÁTOK EL A GREEN GUIDE BUDAPEST BLOGBEJEGYEZÉSÉT IS, ABBAN IS TALÁLTOK ÚJDONSÁGOT EZEKHEZ KÉPEST!

 

Borítókép: Green Guide Budapest/Mimma

Print Friendly, PDF & Email