Szex.Egészség

Ezek lehetnek az okai, ha nincs kedved a szexhez

alacsony libidó, szexsuli

Amikor először fogamzásgátlót kezdtem szedni, még a kilencvenes évek végén, azt vettem észre magamon, hogy annyira nincs is kedvem szexelni. Ahelyett, hogy megkerestem volna az okokat, először inkább szégyelltem magam, hogy mennyire béna vagyok már, hogy még szexelni sincs kedvem.

Először is nincs semmi, de semmi szégyellnivaló abban, ha alacsony a libidód, és semmit sem szabad erőltetni, ha nincs kedved hozzá. A szégyen helyett első körben beszélj erről a partnereddel: a szexuális kommunikáció annyira, de annyira fontos, hogy jól működő legyen egy párkapcsolat.

“Nagyon sok pszichológiai, fiziológiai és környezeti oka lehet az alacsony libidónak” – mondja Leah Millheiser, a Stanford egyetem professzora. “Ott van például a fáradtság, a kimerültég és a stressz, ezek tökéletes vágyölők.” Például ilyenkor is jó lehet az időzített szex bevezetése, amiről már korábban írtam.

A hormonális ingadozások is befolyásolhatják az ember libidóját: a menstruációs ciklus, a terhesség és a menopauza során bekövetkező változások is alakíthatják a szexkedvet. De bizonyos gyógyszerek, például a hormonális fogamzásgátlók vagy antidepresszánsok is csökkenthetik a libidót. Szóval lehet a libidócsökkenés időszakos, de lehet krónikus is, és ilyenkor pláne érdemes keresni az okokat, mert valamilyen egészségügyi bajt jelezhet a háttérben.

Lehet, hogy fájdalommal jár a szex, és ezért nincs hozzá kedved: endometriózis, petefészek ciszta, vulvodynia (a hüvely környékén égető, viszkető fájdalom) vagy vaginizmus (a hüvely és a gát izmainak görcsös állapota) is okozhatja a fájdalmat. De keringési zavarok, szívbetegség, cukorbetegség is akadályozhatja, hogy a megfelelő helyre kerüljön a vér, így megakadályozza a szexuális izgalmat. Szóval akár nő vagy, akár férfi – persze nem ijesztgetni akarok, csak szeretném, hogy lássátok, nem érdemes az alacsony libidóra legyinteni – érdemes utánajárni, hogy van-e valami a háttérben.

Szóval mikor menj szakemberhez?

A válasz nagyon egyszerű: ha zavar, ha rosszul érzed magad miatta, pláne mert a párkapcsolatodat is befolyásolja. De a fő szempont legyen a te testi-lelki egészséged. Szóval ezt neked kell érezni, mert mondjuk, ha te az gondolod, hogy minden rendben van a libidóddal, viszont a partnered szerint meg nincs rendben valami a libidóddal, és ő akar orvoshoz küldeni, az már egy másik történet. Itt megint visszakanyarodom az örök mániámhoz: beszélgessetek erről egymással sértődés helyett.

Segíthet a háziorvosod, a nőgyógyászod, a nemigyógyászod, egy pszichológus, vagy párterapeuta hosszú távon. Tudom, hogy nem olyan egyszerű ilyen intim dolgokról egy orvossal beszélni, de ne felejtsd el, az orvosod hallott már mindent:) Ha azt gondolod például, hogy a felírt gyógyszer miatt csökkent a libidód, mondd el a dokidnak, vannak más gyógyszerek is, lehet próbálkozni mással. Fontos, hogy menj el minél hamarabb, mert sokkal könnyebb megoldani egy friss tünetet mint egy évek ót fennállót. És legyél őszinte az orvosnál is, fogalmazz egyértelműen, és merj kérdezni, mert a te egészségedről van szó!

Borítókép: Unsplash

Kattints a képre!


Print Friendly, PDF & Email
Liked it? Take a second to support szexsuli on Patreon!