Etikus Pornó

Ha gyűlölöd a pornót, akkor is muszáj beszélned róla

erika lust, szexsuli, pornó felvilágosítás, őszinte párbeszéd

Először ötödikes vagy hatodikos koromban láttam pornót, csak éppen fogalmam sem volt, hogy mit látok. A városi unokatesómnál aludtam, és cuki falusi kislányként elég volt megbirkóznom az éjszakai forgalom zajával, amikor Zita elővette az anyja(!) videókazettáját. “Mutatnom kell valamit” – mondta nagylányos magabiztosággal, és mivel amúgy is idősebb volt nálam egy évvel, ami akkor nagyon soknak számított, éreztem, hogy bármi következik, muszáj lesz végignéznem.

A szülei éppen dolgoztak, mi meg egyedül voltunk a nyolcvanas évek kötelező darab videólejátszójával, és Zita már pakolta is be a kazettát, és mondta, hogy “Ez durva lesz”. És tényleg baromi durva volt, mondtam én is, hogy “Hű, de durva!”, de hogy mit is láttam egészen pontosan, csak évekkel később jöttem rá. Nagyon közeli kép volt egy punciról, amit éppen nyalnak, de ott kislány koromban fel sem merült a lehetősége, hogy egy punci így kitágulhat, szóval, hogy így is ki tud nézni. Nagyjából 1 percet, vagy 30 másodpercet néztünk meg a kazettából, és éreztük, hogy most aztán nagyon rosszak voltunk, nagyon rosszak. Majd átmentünk a szomszédba, az unokatesóm barátnőjéhez, aki büszkén közölte velünk, hogy ő éppen menstruál, én meg csak szégyenkeztem, hogy a melleim se kezdtek nőni, ugyanakkor meg nem értettem, ha most látom először ezt a városi felsőst, miért ezzel kezdi az ismerkedést.

A városi hétvége után meggyötörten tértem vissza kis falumba, megnyugtatóan távol a pornókazettától (és a menstruáló felsőstől), akkor még nem tudtam, hogy ilyen pornókazetták a ’80-as évek majdnem minden magyar háztartásában voltak.

Nálunk a családban a szex könnyed társalgási téma akár vasárnapi ebéd közben is, ami elsőre elég betegnek tűnhet, pedig csak elég szabados a család, bár fogalmazhatnék úgy is, hogy nyitott. Utólag, már felnőttként esett le, hogy az, hogy nem nevelték belém a “tabut”, és beszéltek ilyesmiről, hozzájárult ahhoz, hogy én is merjek beszélni az ilyesmiről. Igaz, még így sem ment az őszinte párbeszéd a partnerekkel, de el sem tudom képzelni, milyen nehéz lehet a dolga annak, akinek kifejezetten tiltották, hogy ilyesmiről beszéljen, vagy akár gondoljon is rá.

Rengeteg felmérés és kutató mondja, hogy a mostani 8-9-10 évesek nagy része már simán látott pornót, és éppen ezért sokan sokféleképpen látják, hogy lehetne a problémát megoldani. Van, aki szerint egyszerűen be kéne tiltani a pornót, van, aki szerint meg oktatni kéne, beszélni róla a gyerekkel, hogy tudja: a pornó nem egyenlő jó szex.

Persze, tudom, hogy gyakorlatban sokkal nehezebb megvalósítani az általános iskolásokkal a párbeszédet a pornóról, hogy ne csak ideges vihogás legyen a vége, de beszélgetni a közös megegyezésről, meg arról, hogy nem mindenki szereti, ha ketten pakolják meg egyszerre, miközben a harmadik szájba köpi, elég fontos.

Mutatok néhány helyet az interneten, ahol segítenek, ha tinédzser vagy, vagy ha szülő vagy tanár vagy, és nem tudod, hogy kezdj bele egy ilyen párbeszédbe.

A Gyurkó Szilvia vezette Hintalovon gyerekjogi alapítvány a Telenor támogatásával hozta létre a yelon.hu-t, ahol nagyon klasszul ismeretterjesztik a fiatalokat a szexről. Ha nem is tudsz beszélni a gyerekkel, ezt az oldalt küldd neki át, és máris sokat tettél azért, hogy minőségi szexuális élete legyen.

A másik hely, ahova fordulhattok az Ars Erotica Alapítvány, akik szuper iskolai tréningeket és pedagógusképzést is kidolgoztak, itt pedig meg tudjátok nézni, hogy néz ki egy ilyen tanóra.

Aztán ajánlom még Erika Lust (róla bőven lesz még szó a Szexsulin) kifejezetten a pornóról szóló felvilágosító oldalát angol nyelven. Itt egy e-mail cím megadása után rengeteg kidolgozott , angol nyelvű oktatóanyaghoz juthattok korosztályokra lebontva.

Kattints a képre!

Borítókép: Erika Lust

Print Friendly, PDF & Email
Liked it? Take a second to support szexsuli on Patreon!